
Doğal seleksiyonda canlının hayatta kalması ise canlının yaşadığı iklim koşullarına, güçlü ve güçsüzlerle olan rekabetine, besin bulabilme yetilerine göre değişkenlik gösterir. Bunlara uyamayanlar yok olur, uyanlar ise yaşamlarına devam eder. Uyum başarısı yüksek olanlar da kalıtımsal özelliklerini geleceğe götürme konusunda şanslı olurlar, diğerleri ise kaybolur. Buna ters olarak şu soruyu sorabiliriz: Tavuskuşlarının inanılmaz bir dış görünüşe sahip olup nasıl türlerini hala bu noktaya kadar taşıdıkları. Dış görünüş güzelliğinin bu dezavantajı nasıl olur da tavuskuşlarının evrimleşmesini bu denli sağlayabilmiştir?
Elbette ki cinsel seleksiyonun birçok olumsuz yönü vardır. Dediğimiz gibi dış görünüşleri bu kadar ilgi çekici olan canlılar avcılar tarafından da ilgi çeker. Avlanma olasılıkları daha kolaydır daha görünürdürler. Aynı şeyin benzerini insan türü için de söyleyebiliriz. Erkek dişisinin; dişi de erkeğinin dikkatini çekebilmek için çok daha süslü,renkli,güçlü gözükmeye özen gösterir. Cinsel seleksiyon üremek için olumlu, hayatta kalmak için olumsuz birtakım durumları içerir. Tavuskuşlarının rengarenk olması dişinin erkeğini seçebilmesine yol gösterir ve böylece güzel olan kamufle olamayanın türü de devam edebilir.
Evrimsel açıdan her türün iki amacı vardır. Birincisi hayatta kalmak ve ikincisi de türünün devamını sağlayabilmek için üremek. Örneğin bir insan hayatında hiçbir sosyal etkinlikte bulunmayabilir, kendini geliştirmeyebilir fakat üremelidir ve hayatta kalmak için çaba harcar. Ama yalnızca bu evrimsel açıdan var olmaz. İnsan sosyal/kültürel açıdan da bir evrim geçirmiştir. Diğer etkinliklere de ihtiyaç duyar fakat bunlar hiç de zorunlu değildir; olmazlarsa da hayat sıkıcı bir hale gelir.
Sonuç olarak üreme ve hayatta kalabilmede türlerin özellikleri önemlidir. Fakat cinsel seleksiyon mu doğal seleksiyonu yener yoksa tam tersi midir bilemeyiz..
0 Yorumlar